Wat je als retail ondernemer wilt weten over Google Shopping Actions: het alternatief op Amazon

Consumenten willen alsmaar eenvoudiger, sneller en intuïtiever als het op online shoppen aankomt. Het bewijs daarvoor vinden we o.a. in de populariteit en het succes van Amazon. Google heeft goed opgelet en lanceert de tegenaanval. Wat dat voor jou als retailer betekent, lees je hier.

Iedere dag starten honderden miljoenen mensen hun zoektocht naar producten via Google Search, Google Images en Youtube. Mensen die voorheen via Google op jouw site terechtkwamen en daar hun bestelling plaatsten.

Om dat proces voor de koper gemakkelijker te maken, komt Google Shopping met een marketplace omgeving. In deze omgeving kunnen consumenten miljoenen producten van duizenden retailers en merken vergelijken en direct bij Google afrekenen.

Met Google Shopping Actions verkoop je jouw producten direct daar waar consumenten actief zijn. Hieronder een afbeelding van hoe dat eruit ziet. Lees hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van je producten verkopen via Google Shopping en wat je daarvoor moet doen.

De voordelen

Inspelen op modern koopgedrag

De gebruiker krijgt een persoonlijke startpagina waar men kan filteren op onder andere categorieën, merken, recensies en zelfs video’s over producten bekijken. Snelheid en gemak, daar draait het om. Als ondernemer wil jij er natuurlijk met jouw producten bijzijn als de consument zijn keuze maakt.

Luister naar de klant

Stem gestuurde zoekopdrachten – in dit specifieke geval via Google Assistant en Google Home – groeien razendsnel in populariteit. De verwachting is dat in 2020 de helft van alle zoekopdrachten mondeling plaatsvinden. Wanneer je als retailer vroegtijdig meegaat in deze trend kan dit je een enorm concurrentievoordeel opleveren.

Succesgarantie

Google Shopping Actions gebruikt het pay-per-salemodel, zodat retailers alleen betalen wanneer er daadwerkelijk een verkoop plaatsvindt. Waar de advertentiekanalen van Google voorheen altijd afgerekend werden op een Cost Per Click (CPC) of een Cost Per Mille (CPM) model, draag je nu een percentage van de omzet af.

De nadelen

 

De merkbeleving

De website is een belangrijke plek om je merk te positioneren. Het is een touchpoint om merkassociaties lading te geven en consumenten te activeren om bepaalde keuzes te maken. De visuele stijl van de website of tone of voice van content waardoor de consument je merk gaat herkennen, kunnen hieraan bijdragen bijvoorbeeld. Aangezien met Google Shopping actions de consument niet meer op de website komt kan je hier met je website vrijwel geen sturing meer aan geven.

Minder data

Dit is het grootste nadeel van Google Shopping Actions. Op vrijwel elke retail website zijn tracking pixels geïmplementeerd om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de bezoeker en/of klanten. Hierdoor kan je de website (of zelfs de algehele marketing) optimaliseren om de gebruikservaring te verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot meer conversies. Met Google Shopping Actions komt de bezoeker niet meer op je website en ben je als retailer dus niet in staat om het klantgedrag op te slaan en te gebruiken in retargeting campagnes.

Minder marge

Is je marge hoog genoeg? Het verdienmodel van Google is dat ze een percentage van de verkoopprijs vragen zodra er een product is verkocht. Er zijn altijd een aantal categorieën waar minder marge op zit en je moet je als retailer dan afvragen of je hier überhaupt wel op moet adverteren via Google Shopping Actions. Het is aanbevolen om een goede analyse te maken voordat je het gehele productaanbod aansluit.

 

Beginnen met Google Shopping Actions

Klinkt goed? Hieronder delen we een stappenplan waarmee je aan de slag kan zodra shopping actions beschikbaar is in Nederland.

  1. Upload een productfeed in het Google Merchant Center
  2. Configureer de bedrijfsgegevens, verzend- en retourgegevens, etc.
  3. Meld je aan als verkoper via Google Shopping Actions
  4. Vervolgens maken je producten ook onderdeel uit van de eenvoudige aankoopervaring op Google Shopping, Google.nl en de Google Assistant.
  5. Aangezien de orders volledig worden afgehandeld door Google is er een Google Order API beschikbaar. Je kan dit zelf inregelen of samenwerken met een gecertificeerde partner van Google.

De uitbreiding naar andere Youtube en Google Images staat voor later dit jaar op de planning. Er is nog geen datum gecommuniceerd voor wanneer Shopping actions en de nieuwe marketplace omgeving ook beschikbaar zullen zijn in Nederland. Maar aangezien Google met Frankrijk nu aan het testen is in Europa, zal dit niet lang meer duren.

 

Onze specialisten staan voor je klaar

Wil je eens sparren over wat Google Shopping voor jouw bedrijf kan betekenen of heb je hulp nodig bij het inrichten van de feed en campagnes? Neem dan gerust contact op via de contactinformatie op onze website.