Voorkom te veel stress na je vakantie: dit is het recept!

Of je nu weg bent geweest in eigen land of elders. Na een heerlijk ontspannende en welverdiende vakantie terug aan het werk en al stress krijgen is niet zo fijn.
Je bent nog maar net op aan het werk vanuit thuis of kantoor en je wordt al omringd door een uitpuilende mailbox en de stapel “dringend” af te handelen.”Whaaaaa….”

Het recept; neem je vakantie zen-gevoel mee naar het werk en start met een goede planning en een aantal van onze tips.
Niet alle tips zijn toepasbaar voor iedereen of in ieders situatie. Pik mee wat voor jou nuttig lijkt. En laat ons gerust je mening of ervaring weten.

  1. Maak een shortlist van dringendste zaken

Veel kans dat er een pak dringende, nog dringender en meest dringenderderdest dossiers of andere werkzaamheden op jou liggen te wachten. Neem even de tijd voor een overzicht. Maak een shortlist van de écht belangrijke zaken. Zet die effectief op papier, in een lijst en kleef er een tijd op. Klaar om af te punten. Zaken die zich nog aandienen worden onderaan toegevoegd.

  1. Maak een “Plan van aanpak”

Maak een planning, een lijst net zoals je dat doet voor je vertrek op vakantie. Bewaar dat lijstje voor later op je PC. Bewaar het lijstje ook op je computer voor later gebruik. Je kan het wat later nog eens doorlopen en aanvullen met zaken die je mogelijks blijkbaar vergeten was.

  1. Haal niet het maximum uit je vakantietijd

Een verduidelijking is hier wel op zijn plaats. Het is verleidelijk het maximum uit je vakantietijd te halen door bijvoorbeeld te regelen dat je op zondagavond thuiskomt. Maar wellicht is het zinvol om dit toch beter een dagje vroeger te doen om in alle rust een aantal voorbereidingen te treffen, uit te pakken, boodschappen te doen, je planning voor te bereiden en zeker ook nog wat te chillen. Gegarandeerd minder stress als je de volgende morgen weer aan je werkzaamheden dient te beginnen.

  1. Blokkeer je eerste en indien mogelijk ook je tweede werkdag

Het blijkt een goede timemanagement tip om de eerste en de tweede dag van je terugkomst op het bedrijf in je agenda te blokkeren als “onbeschikbaar”. Als het lijkt dat je beschikbaar bent gaan medewerkers dingen in je agenda zetten of vergaderingen voor je inplannen. Zo creëer je de broodnodige ruimte om eerst de dringende zaken af te handelen.

  1. Hoe begin je de eerste werkdag?

Start goed uitgerust en ga eens vroeg slapen in de geruststellende wetenschap dat alles “onder controle” is voor je eerste werkdag.

Je staat best vroeger op dan normaal en neem er je tijd voor, in alle rust.  Het is een super goed idee om jezelf nog eens je te verwennen met bijvoorbeeld een vers fruissapje, een goed ontbijt of andere verwennerijen die je heerlijk vindt.

Tip: Wat ook écht werkt is om extra vroeg (2 uur eerder is ideaal!) naar kantoor of je werk te vertrekken: je bent twee uur vroeger dan de rest en je kan in optimale rust reeds één en ander doornemen voor de collega’s toekomen.

  1. Arbeidsvitaminen

    Ben je inmiddels weer een tijdje aan de slag en heb je tijdens je werkzaamheden de nodige fruitjes gegeten, jus en koffies gedronken, of vruchtensuikers genomen…maar je komt nog steeds niet in de wereld van “zen” om te ontstressen? Muziek helpt! Zet daarom je favoriete radiozender op, haal je “vakantiehits” erbij of luister naar de Mabs4.0 arbeidsvitaminen Spotify lijst en haal je vakantiegevoel terug. Denk natuurlijk wel even aan je collega’s voordat je gaat meezingen of ineens staat te swingen 😉
    Klik HIER om onze Spotifylijst te beluisteren

Mabs4.0
Merk je nou écht dat je uitgeblust blijft, je enthousiasme ontbreek, de arbeidsvitaminen niet helpen en je geen zin meer hebt in je huidige werk? Wil je meer werken op niveau en samen doelen bereiken? Bekijk dan onze actuele vacatures HIER.