Een senior in de boetiek

“Senioriteit is altijd goed” zei een vriend tegen me toen we enige tijd geleden over het werk spraken en ik denk dat hij gelijk heeft. We leven in een fantastische tijd, de economie krabbelt uit het dal, het lukt gelukkig steeds meer mensen om een baan te vinden. In de wereld van big data, internet of things, social media, kunstmatige intelligentie, alles en iedereen online, 24 uurs economie, zijn er heel veel ondernemers die keihard werken om van hun bedrijf een succes te maken. We zien startende ondernemers die hun creatieve en innovatieve ideeën proberen om te zetten in een succesvol bedrijfje. Ondernemers met veelal “jeugdig” enthousiasme, die zich met maximale energie en alle middelen inzetten om hun plannen in werkelijkheid om te zetten. We zien ook mooie MKB-bedrijven, vaak al decennia oud, die zich hebben bewezen in hun markt. De generaties die het bedrijf gestart zijn en groot gemaakt hebben dragen hun bedrijf over aan een opvolger, vaak binnen familieverband.

Hoewel de startups en de gevestigde MKB-bedrijven in een eerste oogopslag maar weinig gemeen hebben, zien we in beide werelden een groep van jongere mensen, ondernemers die keigoed zijn in hun vakgebied, ze hebben ondernemersbloed, verstand van hun business, markt, klanten. Maar ze zijn ook op zoek naar antwoorden voor de strategische keuzes die gemaakt moeten worden, op zoek naar hulp bij problemen die ze moeten oplossen. Hoe leuk is het dan om deze mensen, ondernemers, te kunnen helpen. Met advies en met concrete oplossingen. Hierbij komt de senioriteit om de hoek. Deze niet meer zo jonge specialisten, meestal met met grijze haren (of inmiddels kaal), hebben veel levenservaring, veel ervaring in projecten en ondernemingen van allerlei omvang, in alle mogelijke branches en markten. Ze hebben in hun loopbaan de meeste problemen al een keer gezien en mee helpen oplossen. Ze zijn in staat hun schat aan kennis en ervaring in te zetten voor het ondersteunen van de ondernemers bij het verder ontwikkelen van hun bedrijf.

De samenwerking gaat niet vanzelf, ook hier gaat het immers om mensenwerk, er moet zoals dat genoemd wordt “een klik” zijn”. Respect voor ieders kennis en kunde, open staan voor de, vaak afwijkende, ideeën en mening van de ander. Vertrouwen in het nieuwe, tijdelijke, lid van de crew. Samen gaan voor het gemeenschappelijke doel: het succes van de onderneming!

In onze consultancy boetiek hebben we een mooi palet van startups en middelgrote MKB’s die we met raad en daad bij mogen staan. Iedere dag kan ik als senior mijn kennis en ervaring inzetten om deze ondernemers te helpen met creatieve oplossingen op het raakvlak van business en ICT zodat zij vooral bezig kunnen zijn met ondernemen, daar zijn zij immers goed in.

“In wat voor een mooie tijd leven we toch!”
Theo van Dort