Consultancy zal NOOIT meer hetzelfde zijn! 80% van consultancyjobs verdwijnt binnen 5-10 jaar !

Ik ben al meer dan 35 jaar in het consultancywerkveld werkzaam in alle mogelijke functies en heb al meer dan 30 jaar een eigen bedrijf. Onze diensten hebben vooral betrekking op visie & strategieontwikkeling en implementatie van deze visie & strategie, met een sterk en professioneel programma/projectmanagement (van vooral megaprojecten) en de ontwikkeling van maatwerksoftware tegen een vaste prijs met garantie.

De laatste 25 jaar hebben wij vooral gewerkt voor technologiebedrijven (o.a. Telco’s, ICT, automotive) en voor informatieverwerkers (o.a. verzekeraars). De technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, zelfs exponentieel. Als een bedrijf producten en diensten levert die vooral op digitale informatie en ICT gebaseerd zijn, dan mag je er gevoeglijk van uit gaan dat deze ook de wet van Moore (die al 60 jaar voor de chipsindustrie geldt) zullen volgen. De prijs/prestatieverhouding kan in principe voor dit type bedrijven dus ook 2-jaarlijks verdubbelen!

Maar deze exponentiele technologische ontwikkeling zien wij niet of nauwelijks terug in de ontwikkeling van de organisaties/bedrijven. Deze ontwikkelen zich nog voornamelijk lineair. Willen organisaties/bedrijven maximaal gebruikmaken van de exponentiële technologische ontwikkelingen, dan zullen ook zij zich exponentieel moeten ontwikkelen. Dit is een serieuze transitie met o.a. maximaal aandacht voor het “Hogere Doel”. Kennis veroudert snel, wat zal leiden tot maximaal gebruik van “Staffing-on-Demand”, slimme ”Algorithmes” en “Kunstmatige Intelligentie”. Plus de flexibele inzet van “Assets” en het ontwikkelen en binden van een sterke “Community & Crowd”. In dit alles staan het gebruik van “Big Data” en de bijbehorende analysetools centraal. Evenals diepgaande specialisatie en gebruik van “Kunstmatige Intelligentie”.

Deze ontwrichtende veranderingen hebben ook een onomkeerbare impact op de wijze waarop consultancy wordt ingekocht, uitgevoerd en beoordeeld. Met behulp van big data, data-analyse, kunstmatige intelligentie en hulpmiddelen wordt het uitvoerende “slaven-consultancy-werk” nagenoeg volledig geautomatiseerd. Sterker nog, er is reeds een kaalslag gaande op de eens zo grazige weiden van de (management) consultancy: 1/3 vraag uitval bij consultancybureaus is heel normaal, dus ook 1/3 omzetverlies. Het “mannetjes-schuiven” is echt over. Er is nu reeds een forse vraaguitval. Klanten hebben meer kennis en ervaring in huis, dan wel consultants zelf aangenomen. ZZP-ers versterken de moordende concurrentie.

Afgelopen jaar hebben wij reeds een groot aantal spraakmakende deconfitures dan wel overnames in het consultancymiddensegment gezien. Ook hebben gerenommeerde consultancybedrijven fors gereorganiseerd en personeel afgebouwd. De shake-out in de consultancywereld is reeds begonnen. Over 5-10 jaar zijn 80% van alle hedendaagse consultancyjobs verdwenen. Alleen de echt creatieve topconsultancy, die waarde toevoegt en er toe doet, blijft over.

Dit zal ertoe leiden dat er een beperkt aantal zeer grote consultancybedrijven (topsegment, global players) zal overblijven dat maximaal gebruikmaakt van big data, data-analyse, kunstmatige intelligentie en hulpmiddelen. Plus een groot aantal ZZP-ers met zeer specialistische kennis en een aantal boetiekjes met 8-12 medewerkers (nichesegment), met een zeer sterke focus, hele specialistische kennis en hoogontwikkelde tools, die maximaal gebruikmaken van big data, data-analyse en kunstmatige intelligentie. Het middensegment zal verder worden gedecimeerd.

vision development
strategy
consultancy services